Steve Albini

Steve Albini betraktas av många som en av 90-talets mest tongivande musikproducenter, kanske främst för att han producerade ett litet band känt som Nirvana. Det är dock långt ifrån det enda band han har på sitt CV. Fram tills idag kan han skryta med att ha producerat tusentals band, från välkända, stora band till sällan hörda demoband. Han lägger stor prestige i att bara jobba med band han själv tycker om och är inte främmande för att göra sin åsikt hörd om vad han tycker är fel med dagens musikbransch eller musik.

Band eller eget företag?

Håller du på med musik eller bedriver du någon annan typ av egen verksamhet? Eget företag, egen blogg eller vad som helst? Då ska du inte underskatta värdet av att regelbundet publicera ett nyhetsbrev. Betydligt smidigare än att sitta och skriva samt klippa och klistra i din egen e-post är det att skaffa en tjänst som är specialsydd för ändamålet. Ungapped är en onlinetjänst som gör det enkelt att redigera och skapa nyhetsbrev. Du behöver inte kunna någon kodning utan kan redigera med visuella verktyg. Dessutom ingår en massa andra extratjänster. Du får till exempel tillgång till runt tusen olika typsnitt och ett bibliotek bestående av fler än en halv miljon bilder som är helt fria att använda och redigera som du vill. Det går snabbt att komma igång med Ungapped då du kan välja mellan olika anpassningsbara mallar i olika stilar. Du får utöver det tillgång till utförlig statistik och data som gör det enkelt att hålla koll på vilket genomslag dina nyhetsbrev får.

Uppväxt mitt i “ingenstans”

Albini föddes 1961 i Pasadena i Kalifornien. Hans familj flyttade ofta under hans uppväxt men stannade slutligen i Missoula i Montana där han spenderade sina tonår. Sin musikaliska bana inledde Albini med att spela bas, inspirerad av punkbandet Ramones. Man får anta att det inte fanns särskilt mycket att göra som ung i den amerikanska mellanvästern. Det gjorde att unge Steve hade mycket tid till att gräva ned sig i musikhistorien. Han fascinerades av band som The Stooges, Television, Velvet Underground, Kraftwerk och Public Image Ltd, alla band som skulle bli väldigt viktiga för hans syn på musik.

Karriär som musiker och producent

Albini spenderade sina tonår med att spela i ett antal amatörband. Det var från år 1981 och framåt som hans karriär som musiker tog fart på allvar. Som musiker är han framför allt känd för att ha spelat gitarr i Big Black. Från 90-talet och framåt saktade Albini ned sin karriär som aktiv musiker och började fokusera på producentyrket. Det är i den rollen han har nått sina största framgångar. Bland de tusentals artister han arbetat med finns kända namn som redan nämnda Nirvana samt Pixies, Breeders, Mogwai, Neurosis, Veruca Salt, Jarvis Cocker och mängder av andra.