Alan McGee

Det finns många berömda producenter och managers. Det finns dock desto fler som man kanske inte har hört talas om så mycket, då de ofta är i skymundan och låter artisten eller bandet stå i rampljuset. Man kan vara både en producent och manager samtidigt, men det är stor skillnad mellan rollerna. Producenten producerar, alltså skapar, musiken, medan en managers roll är att vara “hjärnan bakom” artisten eller bandet. Denne nätverkar med skivbolag och bokar in artisten eller bandet till intervjuer och konserter och mycket mer. En sådan manager var Alan McGee.

Alan McGee och Oasis

Har du hört talas om Alan McGee? Om inte har du säkert hört talas om Oasis? McGee är mannen bakom Oasis framgång. Han gav Oasis deras första skivkontrakt på sitt eget skivbolag Creation Records. Förutom Oasis har bland andra Primal Scream och Jesus and Mary Chain ingått i skivbolagets repertoar. McGee har, förutom varit ägare för Creation Records, arbetat som musikmanager (för bland annat Oasis), musiker och musikskribent för The Guardian. Om du vill veta mer om honom kan du se Alan McGee i filmen Supersonic om bröderna Gallagher. I denna dokumentär lyfts hans viktiga roll för Oasis’ framgångar upp.

Alan McGee – viktig inom brittisk musik

Alan McGee har minst sagt haft en stor roll inom brittisk indiepop och rock. Det var främst under 80-, och 90-talet som han hjälpte till att lyfta fram en rad brittiska band inom denna genre. Oasis är det vanligaste, och kanske också mest framgångsrika,exemplet. Han har även haft ett finger med i spelet för The Libertines’ framgångar som band. Efter 25 år i branschen gick McGee i pension under 2008. Han har dock inte lagt av helt och hållet sedan dess. Han har bland annat gästföreläst på universitet och varit med och anordnat festivaler. Under 2014 återupptog han även arbetet med sitt Creation.