Arbeta som musikproducent

Det finns några yrken som alltid väcker respekt bland människor. Det kan handla om rockstjärna, fotbollsspelare eller advokat – beroende på personliga preferenser. Här finns också musikproducent representerat. Musikbranschen brukar uppfattas som glamorös, och att arbeta som musikproducent är ett drömyrke för många människor. Ändå är det få som vet vad det faktiskt innebär. Om du vill bli en producent en dag gäller det att du lägger ned mycket tid och arbete eftersom konkurrensen är hård. Om du lyckas kan du dock räkna med ett varierande yrkesliv där erfarenheterna och upplevelserna kommer i överflöd.

För alla musikproducenter gäller det att först och främst lära sig jobbet från grunden. Kanske söker du dig till branschen för berömmelsen eller festerna – men du kommer aldrig att lyckas om du saknar kunskap om musiken. Som producent är det din uppgift bland annat att ha en åsikt om hur den slutgiltiga produkten låter – ofta i form av en låt. Dessutom förväntas du se till att mixa ihop paketet på ett bra sätt. Det bästa sättet att lära sig yrket är att sitta hemma eller i en studio och försöka lyssna på så mycket musik som möjligt. Snart hittar du din egen stil och kan börja jobba med nya musiker.

Som musikproducent lever du mycket på dina kontakter. Musikbranschen skiljer sig från många andra platser i yrkeslivet i att du sällan ansöker om ett jobb via ett formellt CV och påföljande arbetsintervju. Istället kanske du träffar din nästa uppdragsgivare på en fest eller så får du höra talas om någon som behöver hjälp via en kompis. Då hjälper det att du känner så många människor i branschen som möjligt för att öka möjligheterna till jobb. Med en bra nätverkandeförmåga kommer du långt och kan se till att ditt namn nämns när någon är i behov av en duktig musikproducent.

Arbetet som musikproducent inkluderar ofta mycket resande. Det kan handla om alltifrån turnéer till samarbeten som krävs att du tar dig över gränsen till andra länder. Då kan det vara skönt med en snabb valutaomvandlare som exempelvis ser till att konvertera PLN till SEK direkt åt dig.