Phil Spector

Producenten Phil Spector har en brokig livshistoria bakom sig. Han är delvis känd för att vara kreatören som lyckades hitta ett helt nytt sätt att se på popmusik – men han har också hamnat i trubbel med rättvisan för mycket allvarliga brott. Berättelsen om Spector är därför en fascinerande historia om mycket mörker men också ett genialiskt sinne för musik. Klart är att Spectors påverkan på olika grupper och artister har haft stor inverkan på musikindustrin både då och nu. På så sätt kommer Spectors positiva influenser att leva vidare även om hans personliga karaktär har fått sig en törn på senare år.

Precis som många andra producenter inledde Phil Spector sin karriär som musiker på egen hand. Han spelade i en grupp som hette The Teddy Bears, men de hade bara begränsad framgång och Spector insåg att han skulle kunna lyckas bättre som producent. Med sitt goda öra för att höra vilka instrument som borde framträda samt öga för detaljer var Spector en producent som krävde mycket av sina artister. I gengäld fick de ett ljud som inte liknande något annat. Spectors specialitet var att använda sig av det som senare skulle kallas Wall of Sound – en ljudvägg. Tanken var att lyssnaren skulle bli överväldigad av den rika ljudbilden och det skulle bidra positivt till musikupplevelsen.

Spector samarbetade bland annat med The Beatles när de spelade in sitt album Let It Be. Där användes tekniken att spela in låtarna med ett stort antal mikrofoner för att på så sätt skapa en lager på lager-effekt. Resultatet blev ett mustigt ljud som gav en överväldigande effekt på lyssnaren. Spector samarbetade också med andra framgångsrika grupper som The Righteous Brothers och The Ronettes.

Spectors karriär skulle dock ta en lika oväntad som mörk vändning. 2003 sköts skådespelerskan Lana Clarkson ihjäl i Spectors hem och det var producenten som blev huvudmisstänkt. Han blev föremål för en utdragen rättsprocess. Till slut fann rätten honom skyldig till mord på Clarkson och han dömdes till 19 år i ett amerikanskt fängelse. Därför avslutades Spectors karriär i förtid och hans tidigare arbete överskuggades av den tragiska händelsen.