Olika typer av musikproducenter

En musikproducent är ansvarig för inspelningen av musik både administrativt men framförallt konstnärligt. Det går till viss del att utbilda sig till musikproducent genom att skaffa sig en grundläggande utbildning som exempelvis gymnasiets estetiska program med inriktning på musik. Våra mest kända musikproducenter är bland annat Stikkan Andersson och Max Martin som bägge nått internationellt kändisskap, fast på lite olika sätt.

Olika typer av musikproducenter

Man kan säga att en musikproducent är en projektledare för inspelning, mastering och mixning av musik. Han eller hon bör ha en vision för den musik som skapas för att få ett unikt sound. Många gånger behöver artisterna hjälp, inspiration och ibland även provokation i själva skapelseprocessen. Det finns givetvis olika typer av musikproducenter såsom “ingenjören” som fokuserar på att jobba med mixerbordet, “mentorn” som saknar teknisk expertis men fokuserar på artisten istället, “The Golden Ticket” som innehar en magisk touch eller “remixaren” som är en nyare utveckling av 70-talets discomixar.

Lyssna på musik

I slutändan är det du som lyssnare som avgör vilken musik du gillar bäst, oavsett hur den har blivit producerad. Dagens vanligaste och mest omtyckta sätt att lyssna på musik är via mobilen och Iphone är en mycket populär smartphone eftersom den ger ett utmärkt ljud. Tyvärr kostar nya Iphone en hel del men det finns möjlighet att köpa en bra begagnad Iphone 12 genom mResell till ett betydligt bättre pris. Här kommer du att hitta kraftfulla begagnade Iphone 12 med dubbla kamerasystem samt trådlös laddning. Alla mobiler hos mResell är genomgångna av proffs och fabriksåterställda, vilket innebär att din nya begagnade Iphone 12 kommer att fungera precis lika bra som en ny, men till en bråkdel av kostnaden. Även om en del begagnade mobiler kan ha mycket små kosmetiska defekter är de som sagt kontrollerade och fungerar perfekt. Alla mobiler levereras med originalladdare, 12 månaders garanti, snabb leverans samt 14 dagars retur.

Vanligaste och kanske bästa typen av musikproducenter

Dagens vanligaste och kanske mest framgångsrika musikproducenter är själva “musiker” eller “artister”. Det är inte ovanligt att dessa typer av producenter själva deltar som musiker eller artister på albumet som de producerar. Eftersom de sedan tidigare har en stor musikalisk talang och en förmåga att kunna föreställa sig den färdiga produkten blir resultatet ofta mycket bra. Några av de mest kända är bland annat Klas Åhlund som var medlem i det svenska bandet Teddybears. Laleh Pourkarim är en låtskrivare, artist samt producent som vann en Grammis som årets producent 2005. Gitarristen från bandet Cardigans, Peter Svensson, arbetar numera som producent och låtskrivare. Vår världskända artist Robyn är numera producent samt skivbolagsboss med en egen label, “Konichiwa Records”. Sverige är fyllt med otroligt fantastiska talanger inom musik och låtskrivande och har blivit en musiknation att räkna med både här hemma och internationellt.