Max Martin

Max Martin heter egentligen Karl Martin Sandberg, men började använda namnet Max Martin i samband med att han började producera musik. Det är därför under detta namn som han är känd inte bara i Sverige, utan i större delen av världen. Detta tack vare att Max Martin har producerat musik åt internationella stjärnor som Britney Spears, Celine Dion, Katy Perry, Backstreet Boys, Justin Bieber och Ariana Grande.

Martins karriär inom musikvärlden började dock inte som producent utan som artist, då han hoppade av gymnasiet på Södra Latin för att satsa på sitt band It’s Alive. Bandet fick snart därefter ett skivkontrakt med skivbolaget Cheiron, och turnerade i Europa efter att deras album släppts. Cheiron ägdes av Denniz Pop, och tillsammans började Martin och Pop att samarbeta genom att skriva och producera låtar till andra artister. År 2000 startade Martin sitt eget bolag, Maratone, och började göra sig ett verkligt namn som musikproducent, då han bland annat producerade Darins debutalbum.CheironStudios

Martin har kallats den mest framgångsrika låtskrivaren och musikproducenten i musikhistorien, och när man tittar på vissa siffror från hans karriär är det inte svårt att förstå varför, då han slår många andra i samma bransch med hästlängder. Han har till exempel haft 58 låtar på den amerikanska Billboard Top 10, och hans låtar beräknades år 2013 ha sålts i mer än 135 miljoner singlar världen över. En av dessa hitlåtar var Britney Spears genombrottslåt ”…Baby One More Time”, som Martin producerade år 1999 och som i princip kan sägas ha gjort Britney Spears karriär som artist. På ett sätt är han dock bara på tredjeplats, nämligen gällande antal låtar han skrivit eller producerat som hamnat etta på Billboard-listan. Max Martin har hittills haft 20 ”ettor”, vilket inte räcker för att slå John Lennon och Paul McCartney, som har 26 respektive 32 ettor. Självklart har Martin tilldelats ett flertal priser inom musikvärlden, bland annat Polarpriset år 2016 och en Grammis som ”Årets kompositör” år 2015.

Om du föredrar att lyssna på ljudböcker framför musik när du är på resande fot, är det dock inte Max Martin du ska fokusera på, utan Storytel.se. Med en prenumeration på deras tjänst får du nämligen tillgång till tusentals ljudböcker varje månad, och kan lyssna så mycket du vill.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

wildfire