George Martin

Få producenter har haft en lika stor inverkan på musikhistorien som George Martin. Han är mest känd som producenten som tog The Beatles under sina vingar och förändrade deras musik till det bättre. Även om han faktiskt aldrig var med i bandet som en full gruppmedlem kallas han emellanåt “den femte Beatles” som en hyllning till hans insatser. George Martin var också en kulturpersonlighet i Storbritannien som dubbades av drottning Elizabeth II, vilket betyder att han under senare delen av sitt liv gick under namnet Sir George Martin. Martin avled i mars 2016, men hans insatser för den brittiska musikhistorien lever vidare för alltid.

Trots att Martin i stort sett revolutionerade musikbranschen tack vare sitt fina öra för musik var det inte alltid självklart att han skulle ge sig in i musikindustrin. Faktum är att han först påbörjade en karriär inom militären. I ung ålder fick han en position som officer, men andra världskriget avslutades innan han gav sig ut i strid. Det betydde att Martin fick leta efter andra saker att göra – och eftersom musik alltid varit ett stort intresse för honom beslöt han sig för att gå på en musikskola i Guildhall i England. Där fick han en formell utbildning i musik, vilket gav honom viktiga verktyg när han senare skulle arbeta med popmusik.

Under 1950-talet fick Martin jobb på BBC och det ledde till att han samarbetade med många viktiga artister – många av dem komiker – som Peter Sellars och Spike Milligan. Martin producerade deras populära skivor med skämtsamma låtar. Det var dock i början av 1960-talet som George Martin skulle bli en av de viktigaste producenterna under 1900-talet. Ett nytt band från Liverpool, The Beatles, hade tankar på att släppa ett album och de behövde en producent för att bland annat producera singeln Love Me Do. George Martin ställde upp och gav bandet sina tankar – och resten är historia.

Numera finns musiken från The Beatles överallt och du kan lyssna på den var du än befinner dig, oavsett om du ligger i ditt badkar eller sitter på bussen. Det är mycket tack vare George Martin som musiken har hållit i över 50 år och lär fortsätta att uppskattas längre än så.