När det talas om svenska producenter i musikbranschen är Stikkan Andersson ett namn som nämns tidigt i diskussionen. Egentligen hette han Stig, men det var under smeknamnet Stikkan som hela svenska folket – liksom stora delar av Europa – senare skulle känna honom. Han arbetade inom musikindustrin under stora delar av sitt yrkesliv och blev därigenom en av våra mest kända producenter. Det var inte bara som producent som Stikkan Andersson utmärkte sig. Han var också en framgångsrik låtskrivare med flera kända låtar under sitt namn, däribland “Är du kär i mig ännu, Klas-Göran?”.
Berättelsen om Stikkan Andersson tar dock sin början långt ifrån de glamorösa lokalerna i
Europas huvudstäder. Han växte upp i en liten stad vid namn Hova i Västergötland och fick snabbt rykte om sig som entreprenör. Redan som barn började han tidigt med att jobba i olika kiosker och affärer och där lärde han sig den ädla konsten att förhandla. Det skulle han senare ha nytta av i sitt affärsliv. Det var dock musiken som var Stikkans stora passion och han började uppträda i lokala revyer. Så småningom blev han tillräckligt framgångsrik för att kunna åka land och rike runt i några år och uppträda som revyartist medan han skrev låtar till andra artister vid sidan om.
Det var dock inte förrän han påbörjade sin karriär som producent och skivbolagsdirektör som Stikkan Andersson blev verkligt framgångsrik. I slutet av 1960-talet bestämde sig nämligen Stikkan Andersson för – tillsammans med två herrar vid namn Benny Andersson och Björn Ulvaeus – att starta skivbolaget Union Songs. Vid den tiden var Björn och Benny medlemmar i andra grupper, som Hootenanny Singers och Hepstars. Det var i samråd med Stikkan som de valde att inkorporera Agneta Fältskog och Anne-Frid Lyngstad i gruppen, vilket ledde till ABBA:s makalösa framgångar. Därför har Stikkan ofta fått mycket berömd av gruppmedlemmarna som en drivande kraft bakom segertåget.
Stikkan Andersson gick bort 1997, men hans minne lever kvar än idag. Ett skäl till det är Polarpriset som instiftades av Stikkan i slutet av 1980-talet. Det får världsartister att besöka Stockholm varje år för att ta emot priset och det ses som en stor ära även internationellt.