Ingela ”Pling” Forsman

Ingela ”Pling” Forsman är ett närmast legendariskt namn inom svensk musikindustri, då hon har varit verksam på flera olika sätt inom sagda industri, och varit framgångsrik på nästan alla sätt. Hon har bland annat varit sångerska, sångarrangör och musikproducent, men hon är känd för de flesta som sångtextförfattare, bland annat till Melodifestivalen, där hon har medverkat i skapandet av 39 bidrag. Av dessa har tre vunnit tävlingen: ”Bra vibrationer” från 1985, ”Se på mig” från 1995 och ”Kärleken är” från 1998.1024px-Kikki_Danielsson

Forsman föddes år 1950 i Stockholm. Hon gjorde tidigt debut inom musiken, då hon fyra år gammal medverkade i radioprogrammet Barnens brevlåda som leddes av Sven Jerring. Hennes musikaliska intresse följde henne med upp i tonåren då hon var en av medlemmarna i trion Bambis. Det var med denna grupp som Forsman spelade in sin första singel år 1968, Kärlek är det enda jag kan ge/Du och jag. Förutom ett flertal turneringar i Sveriges folkparker hade de även en begränsad internationell karriär, då de spelade i Östtyskland och Västtyskland.

Efter Bambis gav sig Forsman in på en solokarriär som artist, vilket resulterade i tre singlar. Senare under 1970-talet var hon dock främst aktiv som musikproducent, bland annat åt en visgrupp med namnet Small Town Singers. Under 70-talet började Forsman också att skriva låttexter. Hennes allra första sångtext var till låten ”Minns dej som du var”, som blev framgångsrik framförd av Mats Rådberg. Efter denna första låt följde mängder av andra, som bekant, och inte bara Melodifestivalenbidrag; Forsman har också skrivit texten till psalmen ”Blomningstid”.

När Forsman fyllde 65 år 2015 tog hon dock det stora steget att säga upp sig från alla sina åtaganden och bli pensionär. Precis som alla andra hoppas hon att pensionen ska medföra mer tid att göra det hon tycker om, vilket i hennes fall är att resa, umgås med familj och vänner, laga god mat, dricka goda viner, läsa och träna yoga. Dagens ungdomar kommer dock sannolikt att ha andra intressen, som de ägnade sig åt i sin ungdom. Kanske kommer vi därför i framtiden att få se pensionärer som dansar till housemusik och spelar lasertag i Stockholm i Mall of Scandinavia.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

wildfire